Art Pavilion

Competition in collaboration with Therese Wallström

When the water-drop hits the water surface a ripple effect occurs creating a number of
rings. The wind and the movement in the water affect these rings and slightly deform
them. Sometimes they connect to one another and create irregular and striking patterns
The sites closeness to the water and the self-explaining circular and organic form which
stands in contrast to the straight Light box makes the Pavilion a freestanding object. And
at the same time connects to the waterfront.
The Teardrop pavilion is a semi open structure built up with vertical solid wooden beams
joined with horizontal wooden lamellae’s. At the top a circular window is placed to point
out the center of the structure and to create a focal point. The lamellae’s are originated
from this point but gradually deforming in two directions to create a sense of movement
and two points of entering, one entrance stretching towards the light box and the other
one facing the canal. Forming a ripple effect.
The situation the pavilion is placed in creates an intimate space between the Lightbox
and itself and opens the space towards the water.While it’s independent, the shape of
the structure creates an enclosed space, the irregularity of the structure creates a transparent
and light object respecting and integrating with its surroundings.
The wooden structure strengthens the tenderness of it’s shape.
And the transparency helps the line of sight from wherever you are in the area.
The inside outside contact is more marked, while some lamellae are removed from the
regular distance in the pattern in some positions, towards the water, standing up and
looking up in the sky.
The circular form makes the 33 sqm room a fl exible space where a lot of activities can be
hold, but also just as a pavilion you can fi nd a shelter from water, wind and from sun.